ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» (1890)

Λογότυπο Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος

Η ιστορία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» (Φ.Ε.Μ.) ξεκινά το 1890, αποτελώντας διάδοχο σωματείο του «Ψυχαγωγικού Συνεταιρισμού» που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Πρώτος της Πρόεδρος διετέλεσε ο Λεωνίδας Βλάχος.

Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου του 1890 (3/11/1890), το νεοσυσταθέν Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, με αρχιμουσικό τον Αναστάσιο Ρινόπουλο.

Πολύ σύντομα θεσπίστηκε η σημερινή ονομασία της Φιλαρμονικής, προς τιμήν του κορυφαίου μουσουργού, Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου. Ως χρώματα της στολής της Φιλαρμονικής, επελέγησαν εκείνα της Ελληνικής σημαίας: μπλε και λευκό.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Φ.Ε.Μ. κατετέθη επισήμως στις 20 Δεκεμβρίου 1890 κι εγκρίθηκε με Β.Δ. στις 15 Οκτωβρίου 1891 (Φ.Ε.Κ.309/6.11.1891).

Το έργο της Φιλαρμονικής είναι εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτιστικό. Πολλοί Κερκυραίοι μουσικοί που στελέχωσαν και στελεχώνουν μεγάλα καλλιτεχνικά σωματεία εντός και εκτός συνόρων, έλαβαν τις πρώτες τους μουσικές γνώσεις στη Φιλαρμονική «Μάντζαρος», ενώ από τη θέση του αρχιμουσικού της πέρασαν κατά καιρούς σπουδαίες προσωπικότητες της νεότερης μουσικής ιστορίας της Κέρκυρας, όπως οι Λεωνίδας Ραφαήλοβιτς, Σπυρίδων Δουκάκης, Σωτήριος Κρητικός, Γεράσιμος Ρομποτής και Στέφανος Δολιανίτης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013, Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός, είναι ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας, παλιός μουσικός της Φ.Ε.Μ. και διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Παν/μίου, κ. Σωκράτης Άνθης.

Καταστατική υποχρέωση της Φ.Ε.Μ. είναι η δωρεάν μουσική εκπαίδευση των νέων, η συμμετοχή της στις σημαντικότερες θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις της Κέρκυρας και η πραγματοποίηση συναυλιών. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις επίσημες συναυλίες στην Κέρκυρα και 2-3 συναυλίες εκτός Κερκύρας.

Η πρώτη παρουσία της Φ.Ε.Μ. εκτός Κερκύρας ήταν το 1896, οπότε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έκτοτε η Φιλαρμονική έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί τέσσερις φορές στο Μέγαρο  Μουσικής Αθηνών και μία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο εξωτερικό η Φ.Ε.Μ. έχει εμφανιστεί σε Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Η.Π.Α., Βουλγαρία και Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2016 στην Βιέννη συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων (Word Orchestra Festival Vienna), όπου έδωσε συναυλία στην «χρυσή αίθουσα» της Musikverein και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο («Χρυσό») μεταξύ 19 μουσικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο, ενώ ο αρχιμουσικός κ. Σωκράτης Άνθης έλαβε την διάκριση του Εξαίρετου Μαέστρου.

Τον Απρίλιο του 2019 η Φιλαρμονική, προσκληθείσα από την Ελληνική Κοινότητα των Η.Π.Α., μετέβη στην Νέα Υόρκη, όπου έδωσε συναυλία κι έλαβε μέρος στη μεγαλειώδη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Το Μουσικό Σώμα, σε πλήρη σύνθεση, αποτελείται σήμερα, από 300 μουσικούς. Εκτός αυτού, η Φ.Ε.Μ. διαθέτει Μαθητική Μπάντα και Νεανική Μπάντα (Μπαντίνα) καθώς και πολλά μικρότερα Μουσικά Σύνολα.

Στη Φ.Ε.Μ. λειτουργούν Σχολές πνευστών και κρουστών οργάνων, καθώς και θεωρίας της μουσικής, στις οποίες φοιτούν περί τους 150 μαθητές και διδάσκουν 25 μουσικοδιδάσκαλοι. Λειτουργούν επίσης Ειδικό Τμήμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Παιδική Χορωδία και Σχολή Πιάνου.

Η Φ.Ε.Μ. στεγάζεται σε ιστορικό κτήριο του 18ου αιώνα (οδός Φιλαρμονικής 23, Κέρκυρα) στο οποίο γεννήθηκε ο δάσκαλος του Γένους, Νικηφόρος Θεοτόκης. Στο κτήριο αυτό η Φ.Ε.Μ. διοργανώνει σε ετήσια βάση πολλά μουσικά σεμινάρια με Έλληνες και ξένους καθηγητές, μουσικολογικές ημερίδες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για τη προσφορά της στη μουσική παιδεία της χώρας και στον πολιτισμό γενικότερα, η Φ.Ε.Μ. έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδnμίαs Αθηvώv (1987), με το βραβείο του Ινστιτούτου «Robert Schumman» (2005) και με το βραβείο του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου «Gina Bachauer» (2014).

Η Φ.Ε.Μ. διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίον εκλέγεται ανά διετία. Η σύνθεση του παρόντος Δ.Σ. έχει ως ακολούθως:

  • Πρόεδρος:                   Δρ. Ιωάννης Τριβιζάς,  Ιατρός
  • Αντιπρόεδρος:            Ιωάννης Κοντός,  Δικηγόρος
  • Γραμματέας                Βασίλης Καραγιάννης,  Οικονομολόγος
  • Ταμίας:                        Παντελής Λιτσαρδόπουλος, Οικονομολόγος
  • Ελεγκτής:                    Σπύρος Λαμάκιας, Συν/χος
  • Επιμελητής:                Νικόλαος Θεοδόσης, Δικηγόρος
  • Οικονόμος:                 Σπυρίδων Ρόκας, Επιχειρηματίας
Μετάβαση στο περιεχόμενο