ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ «Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ» (1958)

Ιδρύθηκε στις 3 Σεπτέμβριου 1958, απέκτησε νομική υπόσταση την 18η Οκτωβρίου 1958, και είναι ένα από τα κύρια και μεγαλύτερα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας όπου διδάσκεται η θεία μουσική τέχνη, η φωνητική μουσική, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά κ.α. και έχει ως σκοπό της την διατήρηση, βελτίωση και διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπους μας τόσο εντός όσο και εκτός του Δήμου μας.

Στεγάζεται σε 2 ιδιόκτητα κτήρια, τα οποία βρίσκονται εντός του οικισμού Άνω Κορακιάνας. Η μπάντα και οι σχολές της στεγάζονται σε κτήριο εμβαδού 270 τ.μ., ενώ τα υπόλοιπα τμήματα σε κτήριο εμβαδού 155 τ.μ., το οποίο χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις.

Οι σχολές της Φιλαρμονικής μας άρχισαν να δουλεύουν από την ίδρυσης της και είναι οι εξής :

  • Σχολή θεωρητικών
  • Σχολή μελωδικού σολφέζ
  • Σχολή ανώτερων θεωρητικών, ιστορίας μουσικής κλπ.
  • Σχολή ξύλινων πνευστών οργάνων
  • Σχολή χάλκινων πνευστών οργάνων
  • Σχολή κρουστών οργάνων.

Στις παραπάνω σχολές φοιτούν σήμερα 56 μαθητές εντελώς δωρεάν. Επίσης διδάσκουν 7 δάσκαλοι συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή σχολών και του Αν. Αρχιμουσικού. Οι Σχολές μας τροφοδοτούν με μουσικούς εκτός του μουσικού μας σώματος , τις στρατιωτικές μουσικές, την συμφωνική ορχήστρα καθώς και μουσικά συγκροτήματα εντός και εκτός Κέρκυρας. Πολλοί μουσικοί μας μετά από μετεκπαίδευση τους σε διάφορα ωδεία, προσλήφθηκαν στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην Εθνική λυρική σκηνή ή έγιναν Καθηγητές μουσικής στη μέση εκπαίδευση ή καθηγητές ωδείων.

Το κύριο σώμα της Φιλαρμονικής (μπάντα) αποτελείται από 110 περίπου μουσικούς (σε πλήρη σύνθεση). Επίσης λειτουργούν τα τμήματα μπαντίνα, χορωδία, εκκλησιαστική χορωδία και χορευτικό.

Μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες των δρώμενων της Φιλαρμονικής είναι:

  • Πρωτοκύριακο του 1966 (06/11/1966) η μπάντα της Φιλαρμονικής μας παίρνει μέρος στην λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος, μαζί με τις δύο Φιλαρμονικές της πόλεως. Την Φιλαρμονική μας διεύθυνε η κα Μάστορα, η νέα μαέστρος ήταν η μοναδική στη χώρα εκείνη την περίοδο.
  • Από τo 1964 με αρχιμουσικό τον Μαρτζουκο Αθ. η Φιλαρμονική μετέχει στις παρελάσεις της πόλεως της Κέρκυρας καλύπτοντας ανάγκες που προκύπτουν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Φιλαρμονική συμμετέχει σε όλες της παρελάσεις που πραγματοποιούνται, αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας ουσιαστικά ως 3η Φιλαρμονική της πόλεως της Κέρκυρας
  • Το 1976 (21η Μαΐου) σε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του τότε Νομού μας πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ των Φιλαρμονικών που έλαβαν μέρος σε αυτό.
  • To 1979 η Φιλαρμονική μας με αρχιμουσικό τον Κων Παγκράτη πραγματοποιεί συναυλία στο Θέατρο Φοίνικας με την συμμετοχή χορωδών από την Κορακιάνα και την πόλη της Κέρκυρας. Η επιτυχία της εκδήλωσης αλλά και τα θετικά σχόλια του φιλόμουσου κοινού για την χορωδία ήταν ο προπομπός για την Ίδρυση της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας επί δημαρχίας Ιωάννη Κούρκουλο τον επόμενο χρόνο.
  •  Τον Ιούνιο του 1998 η Φιλαρμονική μας , φέροντας το όνομα του συνθέτη του Ολυμπιακού μας Ύμνου Σπύρου Σαμάρα, έλαβε μέρος στην Α΄ Σύνοδο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ολυμπία, ενόψει της προετοιμασίας της Ολυμπιάδος του 2004 στην Αθήνα, παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης και Αθανάτων της Δ.Ο.Ε.

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ αναγνωρίζοντας το σημαντικότατο έργο της Φιλαρμονικής τη βράβευσε με βραβείο της στις 28 Δεκεμβρίου 2000.

Πρωτοκύριακο του 2013 η διοίκηση της Φιλαρμονικής μας παίρνει την πρωτοβουλία και αναβιώνει (με την συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Κέρκυρας ) τη 1η αντιστασιακή πράξη που έγινε στην Ευρώπη από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου το Πρωτοκύριακο του 1941. Με το πέρας της λιτανείας η μπάντα παιανίζει το γνωστό εμβατήριο ¨ΚΕΡΚΥΡΑ¨ και οι μαθητές παρελαύνουν μέχρι την πλατεία του 2ου Γυμνασίου όπου γίνεται η σχετική τελετή ανάδειξης του γεγονότος. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν γίνει πλέον θεσμός συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχοντας συμβάλει θετικά στην διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Τα έτη 2017 και 2018 ήταν έτη με ιδιαίτερη σημασιολογία για την Φιλαρμονική μας μιας και το 2017 συμπληρωθήκαν 100 χρόνια από θάνατο του μεγάλου Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα και το 2018 συμπληρώθηκαν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής μας. Στα δύο αυτά έτη πραγματοποιήθηκαν πλειάδα εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη αυτών των γεγονότων ,όπως συναυλίες με καταξιωμένους μουσικούς ( Τίτος Γουβέλης), σεμινάρια με μεγάλους Ευρωπαίους Συνθέτες (De Haan), ομιλίες, καθώς και η ανάδειξη έργων του Σπ Σαμάρα που δεν είχαν ακουστεί ποτέ στην Κέρκυρα και παρουσιαστήκαν σε συναυλίες από την φιλαρμονική μας.

Σε αυτά τα 64 χρόνια λειτουργίας της η μπάντα της Φιλαρμονική μας έχει κάνει σημαντικές εμφανίσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού προβάλλοντα το νησί μας και τον Κερκυραϊκό πολιτισμό

Την ίδια θετική και πετυχημένη πορεία έχουν και τα άλλα τμήματά της, – (Πολιτιστικό, Εικαστικό, Χορευτικό, Θεάτρου, Χορωδίας) αρκετά νεότερα στην ίδρυση και λειτουργία τους.

Σημαντική η παρουσία της Χορωδίας της Φιλαρμονικής σε εκδηλώσεις και τα καθιερωμένα Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας. Συνεχείς παρουσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προβάλλοντας την χορωδιακή παράδοση της Κέρκυρας και των Επτανήσων.

Το χορευτικό τμήμα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πλειάδα μαθητών διδάσκοντας το σύνολο των παραδοσιακών χωρών της πατρίδας μας . Διατηρεί ένα σημαντικό βεστιάριο στολών και έχει κατορθώσει να μεταδώσει την αγάπη για το χορό και τις παραδόσεις μας στη νέα γενιά. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πραγματοποιεί κάθε χρόνο θεματικές εκδηλώσεις τόσο στην Κορακιάνα όσο και στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Τα τμήματα της Φιλαρμονικής συνεχίζουν την πλούσια δράση τους ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον πολιτισμό, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο και το χορό και σήμερα αναζητούν επαφές με κράτη και φορείς που ενδιαφέρονται για τα παραπάνω έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανταλλαγή γνώσης στη τέχνη και το πολιτισμό.

Η Φιλαρμονική αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την Κορακιάνα και την Κέρκυρα γενικότερα και είναι το αυθεντικό κομμάτι της παράδοσης της. Πρόκειται για μουσικοπολιτιστικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτιστικής μας δραστηριότητας, που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Η Φιλαρμονική Κορακιάνας «Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ» (και τα τμήματα της) στη διάρκεια του βίου της γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε σημαντικές διακρίσεις. Σκοπός και όραμα μας είναι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας όχι μόνο στις τέχνες και στον πολιτισμό μας αλλά πάνω στις βασικές αξίες της συνεργασίας, της ευγένειας, των καλών πρακτικών με σκοπό την δημιουργία χρήσιμων και ενεργών πολιτών για την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο