ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΡΙΠΕΡΟΥ (1909)

Η 1η ιδρυτική πράξη του Σωματείου διατυπώθηκε ως εξής:

Εν τω Σκριπερώ σήμερον την 3ην του μηνός Μαΐου του έτους 1909, οι πρώτοι ιδρυταί του ενταύθα Φιλαρμονικού Συνδέσμου, η “Επαρχία Όρους” εν τω καταστήματι αυτού, συγκειμένου εκ των κυρίων:

  • Ευσταθίου Κρητικού του Πέτρου
  • Ανδρέα Κρητικού-Βαρούχα του Σπυρίδωνος
  • Μιχαήλ Λούβρου του Σπυρίδωνος
  • Βασιλείου Τσιλιμπάρη του Αλεξάνδρου
  • Αλεξάδρου Μεταλληνού του Γρηγορίου
  • Αντωνίου Κοντοστάνου-Μάκρη του Βασιλείου
  • Δημητρίου Λούβρου του Χαραλάμπους
  • Αριστείδου Τσιλιμπάρη του Σάββα

Ιδρύεται εν τη κώμη Σκριπερό πρωτεύουσα του Δήμου Απηλιωτών και της Επαρχίας πρώην Όρους (Νομού Κερκύρας) Φιλαρμονικός Σύνδεσμος υπό το όνομα “η Επαρχία Όρους”, σκοπεύων την διδασκαλίαν και διάδοσιν της μουσικής τέχνης, δια της συστάσεων οικείας σχολής και της συντηρήσεως μουσικού σώματος.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου η αποστολή και ο σκοπός του σωματείου είναι:

  •  Η δωρεάν εκμάθηση και διάδοση της μουσικής τέχνης
  •  Η προσπάθεια προαγωγής και συμβολής στη πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού και γενικότερα η προβολή την πλούσιας τοπικής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Τους στόχους αυτούς προσπαθεί να τους εκπληρώσει με τα μουσικά σχήματα που με πολύ κόπο και προσπάθεια διατηρεί και είναι α) η μπάντα, β) η μπαντίνα και γ) τα σύνολα ξύλινων, χάλκινων και κρουστών, όπου οι μικροί μαθητές μαθαίνουν πολιτισμό, να σέβονται το συνάνθρωπο, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να διαμορφώνουν χαρακτήρα, να ανακαλύπτουν και να γνωρίζουν τις αξίες του Πολιτισμού και της Παράδοσης. Επίσης, λειτουργών σχολές θεωρίας της μουσικής και μουσικών οργάνων, όπου οι μαθητές μαθαίνουν θεωρία της μουσικής και ένα μουσικό όργανο.

Στη πρωτεύουσα του παλαιού Δήμου Απηλιωτών, το Σκριπερό, ενός Δήμου από τους 13 που δημιουργήθηκαν το 1865 μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, ιδρύθηκε τις 3 Μαΐου του 1909, ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού, με βασικό σκοπό την εκμάθηση μουσικής στα παιδιά των κατοίκων του Σκριπερού και της ευρύτερης περιοχής, και απώτερο στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της κερκυραϊκής υπαίθρου στα πρότυπα του αστικού ιστού. Είναι η τέταρτη κατά σειρά ίδρυσης Φιλαρμονική στο Νομό της Κέρκυρας.

Ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος πρωτοστεγάστηκε σε οίκημα της εκκλησίας. Το 1962 ολοκληρώνει την αγορά ενός παλαιού Βενετσιάνικου αρχοντικού (αρχοντικό Μάρκη) και αργότερα στην άκρη του οικήματος χτίζεται αίθουσα τελετών 285 τ.μ με σκηνή 70 τ.μ, κατάλληλη ακόμη και για θεατρικές παραστάσεις, η οποία στα νεότερα χρόνια ανακαινίζεται, κλιματίζεται και γίνεται σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα συναυλιών.

Οι άρτιες και άνετες αίθουσες διατίθενται για τις ανάγκες διδασκαλίας των μαθητών των σχολών θεωρίας και οργάνων, για τις δοκιμές και τις συναυλίες της μπάντας, τη φύλαξη των στολών και των οργάνων, για την έκθεση του φωτογραφικού και αρχειακού υλικού 113 πλέον χρόνων ιστορίας και μουσικής παράδοσης, αλλά και του ιστορικού μουσικού αρχείου της φιλαρμονικής. Επίσης στην αίθουσα του συλλόγου πραγματοποιούνται και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού είναι μουσικός και πολιτιστικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα και προσπαθεί ανελλιπώς να ανταποκριθεί στους στόχους που είναι η πολιτιστική αναβάθμιση και προβολή της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Στους κόλπους του Συλλόγου λειτουργεί σχολείο μουσικής με τμήματα θεωρητικών της μουσικής, πνευστών και κρουστών οργάνων από εξειδικευμένους και άριστα καταρτισμένους δασκάλους που οι μικροί μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο μουσική αλλά και πολιτισμό, να σέβονται το συνάνθρωπο, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να διαμορφώνουν χαρακτήρα, να ανακαλύπτουν και να γνωρίζουν τις αξίες του Πολιτισμού και της Παράδοσης.

Τα Μέλη του Συλλόγου συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση που συγκαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος. Εκτός από τα τακτικά μέλη, υπάρχουν και επίτιμα όπως και αρωγά μέλη.

Οι πόροι του Συλλόγου είναι τακτικοί και έκτακτοι:

  •  Οι τακτικοί πόροι είναι οι εισφορές των τακτικών και αρωγών μελών,
  • Οι έκτακτοι πόροι προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, κληροδοτήματα, υπηρεσίες και εκδηλώσεις  του Συλλόγου, κατά καιρούς στήριξη από το Κράτος και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.

Η μπάντα αποτελεί το κορμό του Φιλαρμονικού Συλλόγου Σκριπερού. Έχει κληθεί να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις στο εξωτερικό, όπως στο Μπάρι (Ιταλία), το Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), τη Κρακοβία (Πολωνία) και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως το Πύργο Ηλείας, Λάρισα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, καθώς και σε σημαντικού συναυλιακούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.

O Σύλλογος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις υπόλοιπες φιλαρμονικές και πολιτιστικούς συλλόγους της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Παγκοσμίως γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Scott Hartman (καθηγητής τρομπονιού στο Yale University) και ο Vince Dimartino (διεθνούς φήμης τρομπετίστας), έχουν παίξει με τη φιλαρμονική και εξέφρασαν την έκπληξή τους σχετικά με το υψηλό επίπεδο των μουσικών, παρότι ερασιτέχνες.

Ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού με τα τμήματα που διατηρεί (μπάντα, μπαντίνα & σύνολα μουσικής δωματίου) συμμετέχει από την ίδρυσή του ως σήμερα σε πλήθος κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και μορφωτικών εκδηλώσεων. Πραγματοποιεί περί τις 50 δημόσιες εμφανίσεις το χρόνο εκ των οποίων οι 10 είναι συναυλίες, τόσο στην Κέρκυρα όσο και εκτός. Έχει δώσει συναυλίες σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Λάρισα, Λευκάδα, Γαστούνη, Μέτσοβο, Χίο, Παραμυθιά, Πρέβεζα κ.α., καθώς επίσης και σε Ιταλία, Αυστρία και Πολωνία.

Από το Σύλλογο έχουν αναδειχθεί αναγνωρισμένοι επαγγελματίες μουσικοί στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Τέχνης της Φρανκφούρτης, στη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, στο Saint John’s College School του Πανεπιστημίου του Cambridge, κλπ.

Ο Σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, ένα παλαιό Βενετσιάνικο αρχοντικό, όπου στεγάζει αίθουσα τελετών και σκηνή κατάλληλη για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, διαθέτει μερικά ακίνητα μέσω δωρεών και ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο.

Όραμα των μελών του Συλλόγου είναι η συνέχιση και διεύρυνση της παρουσίας μας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο