ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΥΝΑΡΑΔΩΝ (1961)

Μουσικό σωματείο, έτος ίδρυσης 1963, με έδρα το χωριό Σιναράδες. Η ιδρυτική πράξη ελήφθη στη συνέλευση στις 23 Ιανουαρίου 1963.

Σκοπός της ίδρυσης «η με κάθε τρόπο, που προβλέπεται από το νόμο και την ηθική, αφιλοκερδής διδασκαλία και διάδοση της μουσικής τέχνης και η συγκρότηση μουσικού σώματος ‘Μπάντας’». Η αφιλοκερδής προσφορά των κατοίκων του χωριού και η αγάπη για τη μουσική ήταν τα πρώτα μέσα για την πραγματοποίηση της προσπάθειας των εμπνευστών της ίδρυσης, Πηγή Νικολάου και Γραμμένου Νικολάου. Η παραχώρηση από την εκκλησία οικήματος πλησίον του ναού  του Αγίου Νικολάου, έδωσε τη δυνατότητα της δωρεάν στέγασης της μπάντας μέχρι το 2003. Η αγορά των οργάνων έγινε από δωρεές των μελών, αλλά και των κατοίκων του χωριού.

Η λιτανεία των Μυροφόρων του 1962 είναι η αφετηρία εκκίνησης των δημοσίων εμφανίσεων του  μουσικού σώματος. Η φιλαρμονική έως το 1971 συμμετείχε σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, ενισχύοντας την κοινωνικής δυναμική, αλλά και τα οικονομικά της. Το 1971 είναι η πρώτη εμφάνιση της μπάντας στην πόλη της Κέρκυρας,  με τη συμμετοχή της  στη λιτανεία των Βαΐων. Στο εξής η Φιλαρμονική συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Διατελέσαντες Αρχιμουσικοί.

  • 1961 έως 1969            Βασίλειος Κρητικός, διδάξας τα πρώτα μαθήματα το 1961.
  • 1969 έως 1982            Ελένη Μάστορα
  • 1982 έως 1999            Αχιλλέας Σαγιάς
  • 1999 έως 2000            Κώστας Σαββανής
  • 2000 έως 2019            Δημήτρης Παπικινός
  • 2019 έως σήμερα        Αλέξανδρος Κοσκινάς

Σήμερα η Φιλαρμονική έχει στη δύναμή της 128 μουσικούς όλων των ηλικιών καθώς και πλειάδα νέων μαθητών και εκκολαπτόμενων μπαντιστών. Το διδακτικό έργο έχουν αναλάβει 7 καταξιωμένοι μουσικοδιδάσκαλοι, οι οποίοι με τις γνώσεις τους, αλλά και το ενδιαφέρον τους, προσπαθούν ώστε οι μουσικοί να αποκτήσουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτεχνίας.

Από το 2005 η Φιλαρμονική στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, που προήλθε από δωρεά του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού και ανακαινίστηκε με την οικονομική  στήριξη του πρώην Δ. Παρελίων και την αφιλοκερδή προσφορά των χωριανών. Το διοικητικό συμβούλιο της Φιλαρμονικής είναι 7μελές και ανανεώνεται κάθε δύο έτη.  Τα εγγεγραμμένα μέλη της Φιλαρμονικής είναι 91 και οι φίλοι περίπου τους 70. Το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση, στην οποία ενημερώνονται τα μέλη για την πορεία της Φιλαρμονικής και λαμβάνονται αποφάσεις για σημαντικά θέματα. Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από την ετήσια συνδρομή των μελών, από τη συμμετοχή της μπάντας σε κηδείες στο χωριό και θρησκευτικές εκδηλώσεις εκτός χωριού, από έκτακτες εισφορές φίλων, αντί στεφάνου σε κηδείες, αλλά και σημαντική οικονομική βοήθεια από το ΙΣΟΕΛ για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργου.

Η Φιλαρμονική διαθέτει όλα τα μουσικά όργανα για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και την πραγματοποίηση συναυλιών. Μεγάλο  μέρος των οργάνων αυτών αγοράστηκε με συμμετοχή σε έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Από την ίδρυσή της η μπάντα συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις του χωριού, θρησκευτικές και πολιτιστικές και μετά το 1971 σε εκδηλώσεις στην πόλη της Κέρκυρας, σε λιτανείες (των Βαΐων και  11 Αυγούστου) καθώς και σε καλοκαιρινές συναυλίες. Στις 13 Αυγούστου πραγματοποιείται η ετήσια καλοκαιρινή συναυλία.  Επίσης τα τελευταία 20 χρόνια, στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, πραγματοποιούνται συναυλίες εντός του ιερού ναού Αγ. Νικολάου . Για πολλά συνεχή χρόνια συνοδεύει τον επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής του ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος Κωτσέλλα και στις 12 Ιουλίου στο θαύμα του Αγίου. Λαμβάνει μέρος και στη λιτανεία, την 3η ημέρα του Πάσχα, στο χωριό Μαγουλάδες.

Η θητεία, ως αρχιμουσικού, του Δημήτρη Παπικινού, είναι η πιο παραγωγική και αξιόλογη,  ως προς την καλλιτεχνική και ποιοτική αναβάθμιση της μπάντας. Δημιουργήθηκε η μπαντίνα, αυξήθηκε ο αριθμός των μουσικών και συμμετείχε σε εκδηλώσεις εντός και εκτός νομού. Η βράβευση της Φιλαρμονικής με το 2ο βραβείο ανάμεσα σε 19 μπάντες στην πόλη RYBNIK της Πολωνίας είναι η πιο σημαντική διάκρισή της. Επίσης σημαντική εξέλιξη για πολλούς νέους μουσικούς ήταν η συναυλία το 2006, που έδωσε στην Αθήνα (κολλέγιο Αθηνών), μαζί με τις μπαντίνες του Αγίου Ματθαίου και Σκριπερού. Συμμετείχε σε συναυλίες στην πόλη της Βέροιας, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι ετήσιες εκδηλώσεις, προγραμματισμένες και μη, κρατούν τους μουσικούς σε συνεχή δραστηριότητα. Οι κατά περιόδους συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες – σολίστες κλασικής μουσικής και έντεχνου λαϊκού τραγουδιού καθώς και χορωδιών, έκαναν γνωστή τη Φιλαρμονική για την ποιότητα και ανέδειξαν το έργο που εκτελείται σ΄αυτήν, τόσο από τον αρχιμουσικό, αλλά και από τους υπαρχιμουσικούς και δασκάλους.

Η Φιλαρμονική έχει αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς του χωριού, Εκκλησία, Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία, Πολιτιστικό Σύλλογο – Αθλητικό Σύλλογο. Σημαντική συνεργασία έχει και με το εκπαιδευτικό ίδρυμα ΙΣΟΕΛ του σώματος ορκωτών λογιστών. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις Φιλαρμονικές του νησιού. Συνεργάστηκε κατά το παρελθόν το το εθελοντικό σωματείο ΕΣΕΠΑ με έδρα το νομό Ημαθίας πραγματοποιώντας συναυλίες στη  Βέροια και στη Θεσσαλονίκη. Η βοήθεια της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού σε μουσικά όργανα καθώς και της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, σε κρίσιμες περιόδους, ήταν πολύ σημαντική.

Εκτός από το κτήριο, η Φιλαρμονική δεν έχει άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της η βιβλιοθήκη της πρώην Κοινότητας Σιναράδων με αξιόλογα συγγράμματα. Η οικογένεια του αρχιμουσικού, συνθέτη και μουσικοδιδάσκαλου Σπύρου Δουκάκη δώρισε στη Φιλαρμονική το αρχείο του ώστε να διατηρηθεί και να είναι διαθέσιμο στους μουσικούς.

Η Διοίκηση και τα μέλη της Φιλαρμονικής έχουν ως φιλοδοξία να διατηρήσουν το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα. Να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, της μείωσης των νέων εγγραφών λόγω της υπογεννητικότητας, με την προσέλκυση νέων από όμορα χωριά. Τέλος να προσφέρουν στους μουσικούς όσο το δυνατόν καλύτερη μουσική παιδεία και όλα εκείνα που χρειάζονται για να είναι μέλη του μουσικού σώματος, να αγαπήσουν τη Φιλαρμονική και να γίνουν στο μέλλον οι συνεχιστές του έργου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο