Στις 10 Μαρτίου 1898 ιδρύεται ο Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Γαστουρίου «ΟΜΟΝΟΙΑ» με πρόεδρο τον Μιχάλη Κοντό. Το 1911 γίνεται τροποποίηση του ισχύοντος καταστατικού, ώστε να επισημοποιηθεί η μετατροπή του Συλλόγου σε Φιλαρμονική -σε λειτουργία ήδη από το 1906 περίπου- με τον τίτλο «Φιλαρμονική Γαστουρίου “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”-1898». Μετά την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού (2019) ο πλήρης τίτλος του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού σωματείου γίνεται «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”».
Διαθέτει πλούσιο, ιδιόκτητο κλασικό και μοντέρνο ρεπερτόριο, η αρχή του οποίου ανάγεται στα τέλη του 19ου αι. Ανάμεσα στα σπάνια κομμάτια συγκαταλέγεται ο Αυτοκρατορικός Χορός του Κάιζερ, δωρεά του Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄ λίγο πριν τον Α΄ Π.Π. Τα χρώματα της στολής της είναι το βαθύ μπλε και κόκκινο, και συνοδεύεται από περικεφαλαία που φέρει το οκτάκτινο αυτοκρατορικό αστέρι και στο κέντρο το έμβλημα του Συλλόγου, την κεφαλή της θεάς Αθηνάς.
Η Φ.Γ.Κ. ΟΜΟΝΟΙΑ λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα προσφέροντας δωρεάν μουσική κατάρτιση στους νέους της Μέσης Κέρκυρας, πολλοί από τους οποίους διακρίνονται στα μουσικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και στον ευρύτερο μουσικό χώρο της χώρας μας ως αρχιμουσικοί ή απλοί εκτελεστές.
Πρώτοι αρχιμουσικοί υπήρξαν οι Σπ. Αλύπιος και Π. Κακαρούγκας. Ακολούθως δίδαξαν οι Δ. Αρώνης, Κ. Αρταβάνης, Χρ. Δαπέργολας, Σπ. Λιτσαρδόπουλος, Αν. Κασφίκης, Αλ. Κάρμπος, Ευ. Μαυρομάτης, Κ. Παγκράτης, Ν. Κασφίκης, Β. Κρητικός, Γ. Κοντός και Π. Καψοκαβάδης.
Το ιδιόκτητο οίκημα του Συλλόγου προέρχεται από δωρεές Μαργαρίτας Ποφάντη (1906) και Ιωάννη Λιτσαρδόπουλου (1952), εντός του οποίου πραγματοποιούνται τα μαθήματα των σχολών και οι δοκιμές των μουσικών συνόλων της Φιλαρμονικής, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συγκεντρώσεις κτλ. Η Φιλαρμονική Γαστουρίου Κέρκυρας ΟΜΟΝΟΙΑ είναι η τρίτη αρχαιότερη των φιλαρμονικών της Κέρκυρας και πρώτη των φιλαρμονικών της κερκυραϊκής υπαίθρου.
Διοικείται από επταμελές συμβούλιο και τριμελή ελεγκτική επιτροπή, ενώ κυρίαρχο όργανο διοίκησης είναι η Γενική Συνέλευση των 220 περίπου μελών του. Το Μουσικό Σώμα υπερβαίνει τα 120 μέλη, ενώ στις σχολές της φοιτούν καθημερινά 60 μαθητές όλων των ηλικιών. Δραστηριοποιούνται, επιπλέον, μουσικά σύνολα, το κουιντέτο «Βασ. Κρητικός», μαθητική μπάντα, ορχήστρα, χορευτικό ενηλίκων και παιδιών και θεατρικό εργαστήρι. Διαθέτει, επιπλέον, αξιόλογο ιστορικό-μουσικό αρχείο και βιβλιοθήκη. Έχει αδελφοποιηθεί με τη Φ.Ε. Κέρκυρας (1936) και την Κερκυραϊκή Καντάδα (1997).
Το Μουσικό Σώμα πραγματοποιεί περισσότερες από 30 εμφανίσεις το χρόνο, λαμβάνοντας μέρος σε λιτανείες, παρελάσεις, φεστιβάλ, συναυλίες και άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στην Κέρκυρα, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίσεις του μουσικού σώματος συνοδεύονται από πολύ κολακευτικά σχόλια, πολλά από τα οποία μεταφράζονται σε βραβεία και επαίνους, που κοσμούν τις αίθουσες του ιδρύματος και επιβεβαιώνουν την απολύτως επιτυχημένη πορεία του.
Τα σταθερά έσοδα της Φιλαρμονικής προέρχονται από τις εισφορές των μελών της και τη διαρκή αναζήτηση χορηγών και δωρητών. Σημαντική για την επιβίωση του σωματείου και την υλοποίηση των σκοπών του αποδεικνύεται η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για την πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Χορωδιών Κέρκυρας «Βασίλειος Κρητικός» ήδη από το 2020. Στους πίνακες επιτίμων μελών και αρχιμουσικών, ευεργετών και δωρητών της αναγράφονται μεγάλα ονόματα της ιστορίας μας (Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας, Σπ. Βούλγαρης κλπ), πλήθος επωνύμων καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, ανθρώπων του πνεύματος αλλά και απλών πολιτών που σταδιοδρόμησαν χάρη στη φοίτησή τους στο μουσικό σχολείο της «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Από τις εμφανίσεις της ξεχωρίζουν η συμμετοχή του Μ.Σ. στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ν. Φιλαδέλφειας (1995), στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ στο Μπαντ Ισλ της Αυστρίας (1998) και των 120 χρόνων (2018), στην Α’ Διεθνούς Συνάντησης Φιλαρμονικών Κέρκυρας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Τ.Ε.Δ.Κ. (2002),στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Θεσσαλονίκης (2003), στην Α’ Διεθνή Συνάντηση Φιλαρμονικών της Π.Ι.Ν. (2005), στα 45α Δημήτρια Δ. Θεσσαλονίκης και στην στρατιωτική παρέλαση (2010) και στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Θεσσαλονίκης (2012). Έχει εμφανιστεί δύο φορές μέσα στο 2016 σε συναυλίες με τη Ν. Θεοδωρίδου και τον Αντ. Ρέμο στο θέατρο Townhall της Ν. Υόρκης. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων στο ανάκτορο Αχίλλειον και έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλά τηλεοπτικά αφιερώματα, ελληνικά και διεθνή, για το ανάκτορο και το νησί μας. Από το 2020 διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών και Χορωδιών Κέρκυρας με έδρα Γαστούρι και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Αχίλλειο και Θέατρο Κοπάνων.
Τον Οκτώβριο 2018 παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού με την ευκαιρία του αφιερώματος στα 60 χρόνια προσφοράς του Τ. Βοσκόπουλου στη μουσική καλλιτεχνία. Το Δεκέμβριο 2018 φιλοξένησε στην επετειακή συναυλία της τον διεθνούς φήμης καθηγητή της Ακαδημίας του Μιλάνο Carlo Pirola. Το 2018 τίμησε με πολλές εκδηλώσεις την επέτειο των 120 χρόνων από την ίδρυσή της επαναλειτουργώντας μετά από 44 χρόνια το Θέατρο Κοπάνων στο Γαστούρι.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με τους Γ. Βογιατζή, Μ. Βιολάρη, Κλ. Δενάρδου, Π. Αστεριάδη, Ρ. Κουμιώτη, Κ. Χωματά, Κ. Μακεδόνα, Αν. Μουτσάτσου, Μ. Μητσιά, Ν. Μποφίλιου, Ελ. Ζουγανέλη, Πασχάλη, Ελ. Αρβανιτάκη, Άλκ. Πρωτοψάλτη, Ν. Θεοδωρίδου, Μ. Φραγκούλη, Αντ. Ρέμο, Δ. Γαλάνη, Μ. Ζορμπαλά, Mαρινέλλα, Μ. Λίντα, Μ. Φαραντούρη, Γλυκερία, Γ. Κότσιρα, Δάκη, Σπ. Κλείσσα, Λ. Τζιλιάνο, Ι. Βλάχου, Αλ. Κανελλίδου, Φ. Νικολάου, Τ. Βοσκόπουλο, Κωνσταντίνα (Κωνσταντίνου), Μ. Μασάδη, Σ. Βόσσου και το βαρύτονο Π. Κοντό. Επίσης, έχει συμπράξει με τους διάσημους μουσικοσυνθέτες Μ. Πλέσσα, Γ. Σπανό, Γ. Χατζηνάσιο και Δ. Σαββόπουλο, οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι αρχιμουσικοί της. Συνέπραξε με τη Χορωδία Κέρκυρας, τη Δημοτική Χορωδία San Giacomo, τη Δημοτική Χορωδία Αχιλλείων «Ο Δημόδοκος», την Κερκυραϊκή Καντάδα, πολλές μπάντες και χορωδίες του νησιού. Έχει εμφανισθεί στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη Κόνιτσα, Σέρρες, Καλαμάτα, Πτολεμαΐδα, και Ζάκυνθο.
Σήμερα με πρόεδρο του Δ.Σ. το Γεώργιο Περατινό και αρχιμουσικό το Σπύρο Ράλλη συνεχίζει την πορεία της μέσα στον χρόνο, σεβόμενη την κερκυραϊκή παράδοση και τον σκοπό ιδρύσεώς της.