ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΗΣ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
Ο Μανόλης Γεργατσούλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης. Είναι επίσης Διευθυντής του ΠΜΣ «Διαχείριση Ψηφιακής Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης» του ΤΑΒΜ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις βάσεις δεδομένων και τις γλώσσες ερωτήσεων, την XML και τα ημιδομημένα δεδομένα, τη διαχείριση και τη διαλειτουργικότητα των μεταδεδομένων για βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, τις οντολογίες και το σημασιολογικό ιστό. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος των επιστημονικών επιτροπών περισσότερων από 120 διεθνών και εθνικών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
Καθηγητής τμήματος Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικούς και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας Βάσεων Δεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του ίδιου Τμήματος. Eίναι αναπληρωτής υπεύθυνος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού International Journal of Metadata, Semantics and Ontologies και συνεργάτης - ερευνητής στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". Είναι κάτοχος πτυχίου και διδακτορικού διπλώματος στην Πληροφορική και διδάσκει Πληροφοριακά Συστήματα, Ανάκτηση Πληροφοριών, Μεταδεδομένα, Συστήματα Οργάνωσης Γνώσης και Ψηφιακή Διατήρηση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην αξιολόγηση ψηφιακών βιβλιοθηκών και των υπηρεσιών πληροφόρησης, στη διαλειτουργικότητα των μεταδεδομένων, στην ψηφιακή επιμέλεια και διατήρηση, στη διαχείριση ηλεκτρονικών αρχείων, στην εξόρυξη γνώσης και στην εξατομικευμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφόρησης. Ήταν Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του International Conference on Theory and Practice of Digital Libraries (TPDL, 2012 - 2015) και Πρόεδρος του Τμήματος που υπηρετεί (2013 - 2015). Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker), πρόεδρος και μέλος της επιτροπής προγράμματος σε διάφορα διεθνή συνέδρια, ενώ έχει διατελέσει αξιολογητής σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά έργα. Εργασίες του σε διεθνή συνέδρια έχουν λάβει την τιμητική διάκριση της καλύτερης εργασίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΦΑΚΑΚΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο - Κρήτης το 1961. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1982) και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος στη βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφορίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2010). Διατέλεσε Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Δεκέμβριος 2017 - Σεπτέμβριος 2020). Εργάστηκε για περισσότερα από είκοσι χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως επικεφαλής ομάδας για την ανάπτυξη συστημάτων αυτοματισμού Βιβλιοθηκών. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε επιστημονικές επιτροπές διεθνών συνεδρίων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οργάνωση, διαχείριση και ένταξη της πληροφορίας και των δεδομένων Βιβλιοθηκών στο περιβάλλον του σημασιολογικού ιστού καθώς και στη διαλειτουργικότητά τους με Αρχεία και Μουσεία.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΙ.Π
Ο Ελευθέριος Καλόγερος ανήκει στο Εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με εφαρμοσμένο/διδακτικό έργο στην Πληροφορική από το Δεκέμβριο του 2009. Διδάσκει στο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 τα εργαστήρια των μαθημάτων Πληροφορική, Βάσεις δεδομένων, Eικονικά Μουσεία, Γλώσσες Σημειοθέτησης, Εισαγωγή στα Μεταδεδομένα και Πρότυπα Κωδικοποίσης Μουσειακών Μεταδεδομένων και Σημασιολογική Επεξεργασία της Πληροφορίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2004) και έχει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (2011) και διδακτορικό στην Επιστήμη της Πληροφορικής στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2022). Είναι μέλος του Εργαστηρίου Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η ερευνητική του δραστηριότητα περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με το Σημασιολογικό Ιστό, τα Διασυνδεδεμένα δεδομένα, την Αναπαράσταση Γνώσης, Μεταδεδομένα, Επεξεργασία Μεγάλου Όγκου Δεδομένων σε Περιβάλλοντα Υπολογιστικού Νέφους και Ψηφιακές Βιβλιοθήκες. Είναι συγγραφέας δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο Μανόλης Δρακάκης γεννήθηκε και ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στα Χανιά. Σπούδασε Ιστορία στο Ρέθυμνο, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (απόφοιτος του 1986). Συνέχισε τις σπουδές του στην Ρώμη, στις Σχολές Αρχειονομίας και Παλαιογραφίας του Βατικανού (Μεταπτυχιακά Διπλώματα 1987) και στην Βενετία (Κρατικά Αρχεία Βενετίας 1988-90). Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Ηρακλείου (1993-2016), στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2014-2018) και στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (1993-2007, 2013-2015). Είναι επιστημονικός συνεργάτης (ερευνητής-εκδότης) της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και της Εταιρείας Κυθηραϊκών Ιστορικών Μελετών. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του έχουν ως σημείο αναφοράς την Αρχειονομία, την Παλαιογραφία και την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία της Κρήτης στην ύστερη περίοδο της βενετικής (16ος-17ος αι.) και της οθωμανικής κυριαρχίας (19ος – αρχές του 20ου αι.), με έμφαση στην έρευνα των αρχειακών πηγών. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών, της Αρχειονομίας (Ε.Α.Ε.), και της Ιστορίας της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.) και της Ιστορίας της Κρήτης (Ε.Κ.Ι.Μ.).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΙ.Π
Ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στη Γερμανία και περάτωσε την εγκύκλιο παιδεία στο Ν. Ψυχικό (Αθήνα). Πτυχιούχος της Γερμανικής Φιλολογίας και της Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο «Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών» του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί ως μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θεραπεύοντας το γνωστικό αντικείμενο: «Οργάνωση και Τεκμηρίωση Αρχείων». Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012, διδάσκει μαθήματα της κατεύθυνσης «Αρχειονομία» και μαθήματα Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ερευνητής σε ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΜΕΛΟΣ Ε.ΔΙ.Π
Η Αλεξάνδρα Καββαδία γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών με τίτλο: «Ιστορία και Τεκμηρίωση» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο γνωστικό αντικείμενο σπουδών: Αρχειονομία» του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί ως μέλος του Εργαστηριακού Προσωπικού του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο: «Διαχείριση Αρχείων Νομικού και Ιστορικού Ενδιαφέροντος και Εφαρμογές Δικαίου». Έχει συγγράψει επιστημονικές μελέτες και άρθρα και έχει μετάσχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΙ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 2-9-1970, όπου και ξεκίνησε μαθήματα μουσικής. Διπλωματούχος φλαουτίστας, σπούδασε μουσικολογία και μουσική παιδαγωγική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στη Μουσικολογία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Καθηγητής μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1998, διετέλεσε Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας (2012-2017), του Γυμνασίου Λ.Τ. Κασσιόπης (από το 2017) και Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική “Σπύρος Σαμάρας” (από το 2012).
Ως μουσικολόγος έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε διάφορα συνέδρια, μετέχει σε -υπό εξέλιξη- έργο καταγραφής των μουσικών αρχείων φιλαρμονικών των επτανήσων και έχει επιμεληθεί την έκδοση όλων των μελοποίησεων του Ύμνου εις την ελευθερίαν.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Κέρκυρας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών/Ι.Π., με ειδίκευση στην Ιστορική Μουσικολογία. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν την «Ιστορική Μουσικολογία - Νεοελληνική Μουσική» (Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και τη «Μεθοδολογία Κριτικής & Έκδοσης Ιστορικών & Αρχειακών Πηγών» (Τμήμα Ιστορίας). Έχει συμμετάσχει σε διαλέξεις και επιστημονικά συνέδρια, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά μουσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Έχει παραδώσει διδακτικό έργο στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Κέρκυρας και υπεύθυνος του Αρχείου της Φ.Ε. «Μάντζαρος». Είναι, επίσης, τακτικός συνεργάτης του Τμήματος Εκδόσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΙ
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΔΑΜΙΓΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Ο Ματθαίος Δαμίγος είναι πτυχιούχος του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα Συστήματα Πληροφορικής. Αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη της ερευνητικής ομάδας Βάσεων Δεδομένων & Πληροφοριακών συστημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, και κατέχει την θέση του Senior Manager στην εταιρεία EY. Έχει διατελέσει υπεύθυνος ανάπτυξης και σχεδίασης πληροφοριακών συστημάτων σε μία πληθώρα εταιρειών, όπως η Intrasoft, η IRi, η FTI και η Trasys International, και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά έργα. Είναι συγγραφέας άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και κριτής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η διαχείριση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, τα διασυνδεδεμένα δεδομένα (Linked Data), τα συστήματα ολοκλήρωσης δεδομένων (Data Integration), οι αποθήκες δεδομένων (Data Warehouses), Analytics, καθώς επίσης και οι ψηφιακές βιβλιοθήκες.
ΜΑΡΚΟΣ ΨΑΡΡΑΚΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Γεννήθηκε το 1962 στο Σαρλερουά Βελγίου ήρθε στην Ελλάδα 1967 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα από το 1996. Είναι Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Αρχειονομίας , Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Είναι καθηγητής στην τεχνική εκπαίδευση. Βασική του επαγγελματική ενασχόληση σαν Μηχανικός είναι η ανάπτυξη εφαρμογών και η ανάλυση συστημάτων. Εργάστηκε στο ιδιωτικό τομέα για 4 χρόνια σαν υπεύθυνος Μηχανογράφησης, και για 3 χρόνια στην Εμπορική Τράπεζα σαν Επιθεωρητής Συστημάτων Πληροφοριακής. Είχε αναλάβει την μηχανογράφηση σε διάφορες υπηρεσίες και ΝΠΔΔ όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, τις υπηρεσίες ύδρευσης του Δήμου Ζακύνθου και του τέως Δήμου Φαιάκων, το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, την Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας το Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας. Έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως στα έργα «Δημιουργία Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων για την Επτανησιακή Τέχνη στην Κέρκυρα», «ΛΑΕΡΤΗΣ - Καινοτόμο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης φυσικών κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Διετέλεσε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής για θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του παραρτήματος του ΤΕΕ Κέρκυρας ενώ είναι εισηγητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Πληροφορικής, στη συνέχεια απέκτησε MBA στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα. Συνέχισε σαν επιστημονικός συνεργάτης για δύο χρόνια και έπειτα απορροφήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, όπου πλέον εργάζεται ως Principal Software Engineer. Κατέχει μεγάλη εμπειρία σε Επεξεργασία Μεγάλου Όγκου Δεδομένων σε Περιβάλλοντα Υπολογιστικού Νέφους, Βελτιστοποίηση κώδικα σε μεγάλες εταιρικές εφαρμογές (enterprise applications tuning) και διασύνδεση εφαρμογών υψηλής κίνησης (integration of high traffic third party applications). Έχει προσκληθεί σαν ομιλητής σε συνέδρια και είναι ενεργό μέλος σε κοινότητες προγραμματισμού λογισμικού.
ΕΦΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Πληροφορικής. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με κατεύθυνση «Πληροφοριακά Συστήματα». Είναι υποψήφια διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με μεταδεδομένα, εννοιολογικά μοντέλα αναπαράστασης γνώσης και δια λειτουργικότητας και συστήματα οργάνωσης γνώσης. Επίσης έχει ασχοληθεί με περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, εικονικών κόσμων και αποτύπωση 3d μοντέλων και αντικειμένων καθώς και την χρήση αυτών στην εκπαίδευση και σε εκπαιδευτικές εφαρμογές. Συνεργάζεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως ωρομίσθια συνεργάτης, στην υποστήριξη δικτύων και υπολογιστών του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω του ΕΛΚΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον κλάδο της Πληροφορικής
ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΙ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ
Η Δρ. Σοφία Ζαπουνίδου είναι ακαδημαϊκός βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ (μέλος της ομάδας δικτυακού τόπου, 2008-). Απόφοιτος του Τμ. Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2001), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Παν. Μακεδονίας (2004). Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στα Συνδεδεμένα Δεδομένα Βιβλιοθηκών το 2020 από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί μέλος της ερευνητικής ομάδας Βάσεων Δεδομένων & Πληροφοριακών συστημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου (2012-). Από τον Αύγουστο του 2021 έχει εκλεγεί στην Επιτροπή Καταλογογράφησης της IFLA (IFLA Cataloguing Section).
Διετέλεσε μέλος της ομάδας δικτυακού τόπου στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Παν. Θεσσαλίας (2004-2008) και διδάσκουσα στο Τμ. Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙΘ/Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (2009-2012, 2020-2021). Έχει
συμμετάσχει σε πλήθος έργων και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών βιβλιοθηκών, διαχείριση μεταδεδομένων και μετατροπή βιβλιογραφικών δεδομένων σε συνδεδεμένα δεδομένα. Δημοσιεύει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά/συνέδρια για θέματα όπως συνδεδεμένα δεδομένα βιβλιοθηκών, πληροφοριακή συμπεριφορά, δικτυακοί τόποι, ανοικτή πρόσβαση, κ.ά. Έχει μεταφράσει κείμενα από διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των αρχών της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΓΑΘΟΣ
ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ
Ο Μιχαήλ Αγάθος είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2005 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του στην Επιστήμη της Πληροφορίας (κατεύθυνση Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον) και το 2017 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας από το ίδιο Τμήμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα και λοιπά συγχρηματοδοτούμενα έργα: ACCSEL (GREECE ITALY 2007-2013), THEMIS, MUSE, SWAN (INTERREG V-A GREECE ITALY 2014-2020), Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου INTER-PASS (INTERREG V-B ADRIATIC IONIAN 2014-2020), κ.α. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: Μεταδεδομένα, Διαλειτουργικότητα Μεταδεδομένων και Πληροφοριακών Συστημάτων, Πρότυπα Μεταδεδομένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εννοιολογικά Μοντέλα, Διαχείριση Γνώσης, Σημασιολογικός Ιστός
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας στην Κέρκυρα και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Νέες Τεχνολογίες. Από το 2019 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και εκπονεί την διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Μελέτη των σχέσεων μουσικού υλικού στο περιβάλλον του σημασιολογικού ιστού». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του σημασιολογικού ιστού, των συνδεδεμένων δεδομένων και στη διαλειτουργικότητα δεδομένων των βιβλιοθηκών. Εργάζεται ως ωρομίσθια στη Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ
ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΟΣ
Η Καραγκούνη Κατερίνα γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1988. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχει παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: "Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νέες Τεχνολογίες" του ιδίου τμήματος. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω του ΕΛΚΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει λάβει μέρος σε ποικίλα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και έχει παρακολουθήσει σημαντικό αριθμό σεμιναρίων και συνεδρίων. Σήμερα απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος γραμματείας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ - ΙΩΑΝΝΑ ΚΙΤΣΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ
Η Χριστίνα-Ιωάννα Κίτσου γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με κατεύθυνση: “Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Νέες Τεχνολογίες” του ιδίου ως άνω Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, όπου εξαιτίας της εξειδικευμένης εργασιακής της απασχόλησης απέκτησε εμπειρία στην διαχείριση συλλογών Ασιατικής τέχνης. Κατά το παρελθόν, επίσης, απασχολήθηκε με επιτυχία στον τουριστικό κλάδο στον ναυτιλιακό τομέα, ως γνώστης τριών ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά) διαθέτοντας και
τα αντίστοιχα πτυχία. Παράλληλα, μετά από φοίτηση έγινε κάτοχος και του Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης με αντικείμενο: Tourism Management & Marketing του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα εργάζεται στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας με σύμβαση ορισμένου χρόνου ως Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΟΣ
Ο Νικολάου Σπύρος γεννήθηκε και ζει στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Διαχείριση Τεκμηρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την εφαρμογή Νέων Τεχνολογιών. Έχει εργαστεί σε βιβλιοθήκες μεταξύ των οποίων και η Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και ως διοικητικός υπάλληλος σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν ως σημείο αναφοράς τις επιστήμες της Αρχειονομίας και της Βιβλιοθηκονομίας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων πάνω στα γνωστικά αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν. Παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων".
ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΖΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ
Η Πάζα Έφη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος δύο πτυχίων του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφοριακών Συστημάτων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών και του Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη «Επιστήμη της Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης σε Ψηφιακό Περιβάλλον» του τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάζεται σε ιδιωτικό σχολείο και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την μελέτη των ψηφιακών βιβλιοθηκών, του χώρου της ψηφιακής διατήρησης και των μεταδεδομένων και της
πληροφοριακής παιδείας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ - ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΟΣ
Η Αναστασία Κωνσταντίνου γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στη "Διοίκηση Πολιτιστικών Οργανισμών" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στη "Διαχείριση και Ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας" του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορίας και εργάζεται παράλληλα ως διοικητική υπάλληλος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της αφορούν ζητήματα πληροφοριακής παιδείας και συμπεριφοράς, καθώς και θεωρητικά θέματα διοίκησης υπηρεσιών πληροφόρησης.
ΝΟΜΙΚΟΙ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΧΟΥ
ΝΟΜΙΚΟΣ
Η Δρ Σοφία Πάσχου είναι μουσειολόγος – ερευνήτρια και νομικός. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και ασκεί δικηγορία μέχρι σήμερα. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Σοφία Πάσχου έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά έργα και διεθνή συνέδρια, συντονίζει ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ως ακαδημαϊκή υπότροφος.
ΜΟΥΣΙΚΟΙ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Οι μουσικές του σπουδές είναι στο σαξόφωνο (κλασικό και jazz), στην ηλεκτρική κιθάρα και στα ανώτερα θεωρητικά αρμονία, αντίστοιξη, φυγή, ενοργάνωση μπάντας, διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση. Συμμετείχε για πολλά χρόνια σε διάφορες φιλαρμονικές και στη χορωδία Πειραιά. Έχει εργαστεί σαν μουσικός, μουσικός αντιγραφέας, καθηγητής μουσικής σε σχολεία και μουσικές σχολές (ωδεία), αρχιμουσικός φιλαρμονικής και βοηθός αρχιμουσικού. Σαν συνθέτης έχει γράψει μουσικές και τραγούδια για θεατρικά, μικρά μουσικά σύνολα και ερασιτεχνικές παραστάσεις. Το 2021-2022 συνεργάστηκε με το Ιόνιο πανεπιστήμιο σε πρόγραμμα καταγραφής και διάσωσης επτανησιακής πρωτότυπης μουσικής φιλαρμονικών.
ΣΟΦΙΑ ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση «Εκτέλεση φλάουτου», με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία. Ξεκίνησε ως μουσικός στην Φιλαρμονική Σκριπερού και σήμερα είναι μέλος της Φιλαρμονικής Καποδίστριας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΑΡΤΑΒΑΝΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και πήρε τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στην Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος». Αμέσως μετά συνέχισε τις σπουδές του στο τρομπόνι με καθηγητή τον Σπύρο Φαρούγγια απ’ όπου και πήρε το δίπλωμα του το 2013. Είναι κάτοχος Ανώτατων Θεωρητικών (Φυγή) και παράλληλα το 2015 πήρε το πτυχίο του στην Ενοργάνωση και Διεύθυνση Μπάντας. Είναι απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης (Τρομπόνι). Το 2020 ολοκλήρωσε στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης (Ολλανδία) το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στην Διεύθυνση Ορχήστρας Πνευστών με καθηγητή τον Alex Schillings. Έχει συνεργαστεί ως μαέστρος με μπάντες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.
ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Η Νικολίνα Βιτουλαδίτη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1999. Ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα μουσικής στην Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας» και αργότερα έκανε πιο εντατικά μαθήματα φλάουτου με την Λουίζα Βέργη (Ωδείο Κέρκυρας) και μαθήματα ανώτερων θεωρητικών με τον Κωνσταντίνο Ζερβόπουλο (Ιόνιο Ωδείο). Από εκεί πήρε το Δίπλωμα φλάουτου και το Πτυχίο Αρμονίας με βαθμολογίες «ΑΡΙΣΤΑ παμψηφεί».
Σήμερα σπουδάζει «Μουσική Εκτέλεση - Φλάουτο» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ρία Γεωργιάδου. Μέσω του προγράμματος Εράσμους φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία του Πόζναν στην Πολωνία (Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu) με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ewa Murawska. Το 2017 απέσπασε το 2ο βραβείο της κατηγορίας της στον 3ο Διαγωνισμό Φλάουτου “Urs Ruttimann”. Από τον Οκτώβριο του 2021 αποτελεί μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, υπό την διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Η Ζερβοπούλου Αθανασία γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Σε ηλικία 7 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Ωδείον Κερκύρας. Στο Ωδείο Κερκύρας έλαβε τα πτυχία της Αρμονίας (2009) και Αντίστιξης (2012) στην τάξη του κ. Αναστάσιου Καζιάνη και το δίπλωμα του πιάνου (2017) στην τάξη της κ. Έλλης Γλαρού. Σπούδασε Μουσικολογία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Από το 2017 έως σήμερα εργάζεται στο Ωδείον Κερκύρας ως δασκάλα πιάνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ο Νικόλαος Καίσαρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11/12/1987 και τα πρώτα του μουσικά βήματα ξεκίνησαν σε ηλικία 9 ετών.
Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας (Αρμονίa, Αντίστιξη, Ενοργάνωση στην τάξη του Αναστ. Καζιάνη), και τρομπόνι στο Ωδείο
Φίλιππος Νάκας απ’ όπου έλαβε το δίπλωμά του (τάξη Σπ. Φαρούγγια). Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου
Πανεπιστημίου (προπτυχιακές & μεταπτυχιακές) στην κατεύθυνση
μουσικής εκτέλεσης. Παρακολούθησε σεμινάρια master class τρομπονιού και μουσικής δωματίου με πολλούς διάσημους καθηγητές-σολίστ παγκοσμίου φήμης. Υπήρξε Ά Κορυφαίος τρομπονίστας της Ορχήστρας Σύγχρονής Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. ενώ έχει συνεργαστεί με
τις: Ε.Σ.Ο-Ε.Ρ.Τ., Ε.Λ.Σ., Σ.Ο. Δήμου Αθηναίων, E.Σ.O. Κύπρου κ.α. Επίσης, έχει εμφανιστεί κι ως σολίστ με διάφορα μουσικά σύνολα. Σήμερα διδάσκει ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη Β/θμια εκπαίδευση και καθηγητής τρομπονιού στο Ωδείο Κέρκυρας, καθώς και σε διάφορα άλλα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΜΠΟΥΡΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Η Ειρήνη Κάρμπουρη γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 16/06/1999. Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας “Σπύρος Σαμάρας” και μαθήματα ανώτερων θεωρητικών με τον Κωνσταντίνο Ζερβόπουλο στο Ιόνιο Ωδείο, όπου πήρε το Πτυχίο Αρμονίας με “Αριστα” (2019). Σήμερα σπουδάζει “Μουσική Παραγωγή” στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Μουσικών Σπουδών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988 και το 1998 πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στη Φ.Ε.«MANTZAΡΟΣ». Είναι διπλωματούχος τρομπετίστας της τάξης του Γεράσιμου Ιωαννίδη στο ωδείο «Ορφείο» και απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου σπούδασε τρομπέτα με τον Π. Στόικο πάνω στο βαλκανικό ρεπερτόριο του οργάνου. Από το 2015 διδάσκει τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά στο «Ωδείον Κερκύρας» ενώ από το 2017 είναι αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Σιναράδων.
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 05-12-1988 όπου έκανε και τα πρώτα του μαθήματα στη μουσική. Είναι κάτοχος πτυχίου φούγκας, μουσικής τεχνολογίας και ενοργάνωσης μπάντας. Έχει εργαστεί ως καθηγητής μουσικής στο μουσικό σχολείο Κέρκυρας (2019, 2021) και ως δάσκαλος στην φιλαρμονική “Σπύρος Σαμάρας” (2017 - 2020). Μουσικές του συνθέσεις έχουν ακουστεί στο τρίτο πρόγραμμα καθώς και στην αίθουσα εκδηλώσεων “Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός”. Το 2019 εισήχθη στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων πάνω στην διδασκαλία της μουσικής και στην μουσική με τεχνολογία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1981. Μαέστρος, μουσικολόγος, συνθέτης και καθηγητής μουσικής, είναι Διευθυντής Σχολών της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης (Ληξούρι, Κεφαλονιά) και καθηγητής Διεύθυνσης Μπάντας και Ανωτέρων θεωρητικών στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου (Αθήνα). Σπούδασε διεύθυνση χορωδίας, ενοργάνωση - διεύθυνση μπάντας και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείον Κερκύρας (τάξη Αναστασίου Καζιάνη και Κίμωνα Χυτήρη). Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τους Κίμωνα Χυτήρη και Θεόδωρο Αντωνίου. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Ιταλία, Corso Superiore di Direzione di Banda (Istituto Superiore Europeo Bandistico) και στην Ακαδημία του Fermo όπου και απέσπασε Diploma di Direzione με καθηγητές τους Franco Cesarini, Robert W. Smith, Jan Cober, Andrea Loss, Mirco Barani, Fulvio Creux, Carlo Pirola. Συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στην Αγγλία, Master of Arts and Humanities, MA in Music του Open University of London με υποτροφία της οικογένειας Νομικού. Ως μαέστρος και καθηγητής διεύθυνσης έχει συνεργαστεί με μπάντες και ορχηστρικά σχήματα στην Ιταλία, Δανία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Ισπανία, Αργεντινή και Μεξικό και διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου όπως οι Miguel Sánchez Ruzafa, David Rivas Domínguez, José Luis Perales Padilla, Richard Jones, Diane Koutsoulis, Bruce Pearson κ.α. Είναι Honorary Conductor της K-Orchestra της Κορέας, ενεργό μέλος της Sociedad Musical Giuseppe Verdi του Μεξικό. Έχει τιμηθεί από την Asociación Directores de Bandas de la Republica Argentina και την ProBandas Latinoamérica για την διδασκαλία διεύθυνσης μπάντας στα μέλη τους. Ως συνθέτης έχει γράψει έργα για συμφωνική μπάντα (ὦ Σώκρατες, μουσικὴν ποίει καὶ ἐργάζου), θρησκευτικά και πένθιμα εμβατήρια (Misericordia, La Gloria de la Virgen del Rosario), έργα για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (Μακαρισμοί) και μουσική για την παράσταση Vita, Morte e Miracoli dell’illustrissimo San Nicola, μία παραγωγή του Teatro Regionale di Puglia. Μαζί με τους Francisco José Rosal Nadales (Ισπανία), Francisco Manuel Relva Pereira (Πορτογαλία) και Ilio Volante (Ιταλία) συνέθεσαν το συλλογικό έργο Suite 2020 με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και την ενθάρρυνση της μουσικής δημιουργίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας της άνοιξης του 2020. Για το έργο αυτό τιμήθηκαν από το Πορτογαλικό Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Centro de Artes e Espetáculos της Figueira da Foz την 27η Μαρτίου 2022 υπό τη διεύθυνση των συνθετών. Ενορχηστρώσεις και εναρμονίσεις του ανήκουν στο ρεπερτόριο πολλών ορχηστρικών και φωνητικών σχημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια της Ελληνικής Φιλαρμονικής Εταιρείας και στο ΙΑ’ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο. Τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν μεταξύ των Παγκόσμιων Πρεσβευτών (Global Ambassadors) του 5th Annual World Music Conference που διοργάνωσε το Birmingham City University με την υποστήριξη της UNESCO.
ΖΩΙΤΣΑ - ΑΛΕΞΙΑ ΜΑΡΤΣΕΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ζει και εργάζεται στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Είναι μαέστρος στην φιλαρμονική του πολιτιστικού συλλόγου «Τετράπολις» και μαέστρος της γυναικείας χορωδίας του συλλόγου «Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου».
Είναι Διπλωματούχος Πιάνου και Μονωδίας, έχει δίπλωμα Σύνθεσης και Ενοργάνωσης Πνευστών Μουσικών Οργάνων. Έχει παρακολουθήσει σπουδές μεταπτυχιακού στην Διεύθυνση Μπάντας στο ISEB στην Μετζοκορόνα της Ιταλίας. Έχει διατελέσει επί δεκαετίας αρχιμουσικός στην Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας από το 2005 έως το 2015 και Εργαστηριακός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι Κεφαλονιάς από το 2012 έως το 2018. Διαχειρίζεται το -υπό εξέλιξη- έργο καταγραφής των μουσικών αρχείων φιλαρμονικών των Επτανήσων.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Ο Άγγελος Πρωτοψάλτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1985, και μας έρχεται από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (την γνωστή ως «Παλαιά») όπου μέχρι πρόσφατα ήταν 1η Τρομπέτα & Καθηγητής Τρομπέτας. Υπηρέτησε 11 χρόνια ως Υπαρχιμουσικός και 2 χρόνια ως Αρχιμουσικός στην Φιλαρμονική Καρουσάδων, την Φιλαρμονική της ιδιαίτερης του πατρίδας. Ζει για την μουσική. Άφησε την Κέρκυρα και μαζί με την μνηστή του Μαρία Δημητρίου έρχονται να εγκατασταθούν στην Κεφαλονιά, όπου πλέον εργάζεται ως Αρχιμουσικός & Διευθυντής σχολών στην Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας.
Το διάστημα 2014-16 παρακολούθησε σεμινάρια Δ/νης ορχήστρας με τους Andrea Loss και Μίλτο Λογιάδη και το 2019 Master Class σεμινάριο με τους Franco Cesarini & Mirco Barani. Το 2019 άρχισε να συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ενοργανώνοντας έργα κλασικού ρεπερτορίου για χάλκινα πνευστά. Πρόσφατα συνεργάστηκε ως αντιγραφέας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την ψηφιοποίηση μουσικών έργων των Φιλαρμονικών της Επτανήσου.
Ξεκίνησε μαθήματα θεωρίας μουσικής, σολφέζ και κόρνο 5 ετών με τον αείμνηστο Αθανάσιο Κατωμέρη και από 7 ετών τρομπέτα με τον Γεώργιο Σωτηρίου (Αρχιμουσικό Φιλ. Καρουσάδων). Αργότερα, 14 ετών συνεχίζει τρομπέτα με τον Σπύρο Κακαρούγκα και στην συνέχεια με τον Δημήτριο Κάφυρη στην «Παλαιά» Φιλαρμονική. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας το 2002 και συνέχισε τις σπουδές του στην τρομπέτα στην Αθήνα στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών με τον Γεράσιμο Ιωαννίδη και στην συνέχεια με τον Σωκράτη Άνθη στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Είναι πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών, Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας από το Ωδείον Κερκύρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τρομπέτας και συνόλων χάλκινων (μουσικής δωματίου) με μουσικούς παγκόσμιου κλάσης όπως Timofei Doxitser, Bo Neilson, Hakan Haderberger, Παναγιώτη Καίσαρη.
Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική μπάντα της
Κύπρου (Strovolos wind band) Συμφωνική Ορχήστρα Παλαιάς Φιλαρμονικής, Συμφωνική Ορχήστρα Ιονίου Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Κολλεγίου της Αγγλίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουιντέτου χάλκινων πνευστών «Friend’s of Brass» και μέλος του συνόλου «Mind the Band»
Ο Άγγελος Πρωτοψάλτης πέραν από Αρχιμουσικός και τρομπετίστας δραστηριοποιείται και ως συνθέτης. Έχει γράψει πάνω από 50 εμβατήρια θρησκευτικού και πανηγυρικού χαρακτήρα.
Τιμήθηκε με Πανελλήνιο (2014) και Ευρωπαϊκό (2017) βραβείο σύνθεσης σε διαγωνισμούς της Φιλαρμονικής Μάντζαρος. Βραβεύτηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για το εμβατήριο που αφιέρωσε στο τάγμα το οποίον υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία (2006-07).
ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΒΒΑΤΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Η Σαββάτη Ειρήνη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1993. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας ως μαθήτρια του Απολλώνιου Ωδείου Αθηνών από όπου έχει πάρει πτυχίο Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία). Το 2013 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Μουσικές επιστήμες –Μουσικολογία. Είναι μέλος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος και από το 2015 έχει αναλάβει το τμήμα της Μουσικής Προθεωρίας. Έχει παρακολουθήσει διάφορα μουσικά συνέδρια.